Quantcast
Channel: deliciousmagazine.nl » de gids
Viewing all 34 articles
Browse latest View live

minigids voor je foodhunt door Berlijn

$
0
0

minigids: Berlijn weergeven op een grotere kaart

Staat Berlijn binnenkort op je planning? Check dan dit kaartje dat redacteur Bas maakte toen hij er was. Sla hem op in je favorieten en val van de ene gastronomische verbazing in de andere. En als je onderweg zelf nog hippe en heerlijke tentjes spot laat je het aan ons weten, toch?

’Veel van de zaken die ik aandeed, komen van de site petitepassport.com. De eigenaresse focust zich op design van restaurant (en winkels). Geen garantie voor bijzonder lekker eten, maar wel voor bijzondere spots. En nu denk je misschien dat die zaken duur zijn, maar dat valt reuze mee. In geen van de in het kaartje omschreven restaurants betaal je meer dan 30 euro per persoon.’


delicioso Mercat

$
0
0
Mercat Amsterdam

Vorige week waanden marketeer Lisette en online-redacteur Arjan zich in een ambiance van een Spaanse markt tijdens de delicious. lunch bij Mercat. Dat was delicioso!

’In het Amsterdamse havengebied (vlak naast Panama en SBS) werden we verwelkomd met een glas cava. Samen met een hele club delicious.lezers genoten we van een authentieke, Spaanse lunch. In een look-a-like Spaanse markthal. Industrieel, modern en erg sfeervol! (zie ook bovenstaande en onderstaande foto!) We begonnen met krokante Viejo Maestro; gebakken geitenkaas met asperges en een siroop van Pedro Ximénez. Daarbij werd een La Poda Blanco uit 2011 geschonken. Ons bord en glas waren natuurlijk veel te snel leeg… gelukkig mochten we van dezelfde wijn genieten bij een gambasoep met lente-ui, steranijs en verse kruiden.’ 

‘Als hoofdgerecht werd Pollo al ajillo geserveerd; in knoflookolie gekonfijte kip met geroosterde groenten. We dronken een rode Tempranillo uit 2010 die – met z’n fruitige smaak – perfect past bij deze kip. En dan het zoet: dat was helemaal een feestje. We kregen Sopa de sandia: watermeloensoep met citroensorbet-ijs. Het zachte van de watermeloen combineerde verrukkelijk met de zure  citroen. We dronken als afsluiter bij dit zomerse zoet Moscatel Anejo uit de Bodegas en daarna een kop koffie om langzaam weer terug op Nederlandse bodem te komen. Winterse bodem welteverstaan. Maar met Mercat als Spaanse uitvalsbasis komt dat helemaal goed.’ – Lisette & Arjan

Mercat Amsterdam | Oostelijke Handelskade 4 | 1019 BM Amsterdam | mercat.nl

supermarkt van de toekomst, nú in Amsterdam

$
0
0
SUPERMARKT

Bilder en de Clercq, een supermarktconcept fris in Nederland. Vorige week opende in hartje Amsterdam de winkel waar vers, lokaal en no waste voorop staan. 


SUPERMARKTDoor de winkel vind je op 14 tafels de ingrediënten van de gerechten die er, fantastisch gefotografeerd, boven hangen. Je koopt de precieze hoeveelheid die je nodig hebt. Dus een theelepel currypasta, een teentje knoflook. Dat in plaats van een hele pot of netje met 3 bollen. Hierdoor hoef je niets weg te gooien: no waste!

SUPERMARKTWij aten romige curry wortel-bonensoep en baked appel met amarettoroom. Ontzettend makkelijk te maken dankzij de fraaie gratis receptkaarten. Over de soep niets dan goeds: zacht zoete zalf met hele bonen voor de bite. Laat wel een spicy brandje na in je mond maar toch very nice. Als toetje is er appel uit de oven. Als je door het vel van de appel snijdt, stroomt de siroop met de abrikozen eruit. De room geeft nog meer plezier.

Het concept is niet origineel; we schreven immers al over Kochhaus in Berlijn. Maar het is ontzettend fijn dat we in Amsterdam nu ook zo’n zaak hebben. Al was het alleen al om de gedroogde worstjes van Brandt en Levie die ze ook verkopen.

BILDER & DE CLERCQ | DE CLERCQSTRAAT 44 | 1052 NG AMSTERDAM

aanrader: theeproeven bij Betjeman & Barton

$
0
0
thee

Een luie zondagmiddag, daar hoort thee bij! De redactie van delicious. verzamelde zich in het Haagse bij Betjeman & Barton en leerde alle ins & outs over de theesoorten van dit Franse merk, de perfecte zetmethode en thee-spijs-combinaties. Culinair redacteur Trudelies blikt terug.

‘Theeproeven onder de bezielende begeleiding van Marion van de Blik laat je smaakpapillen op volle toeren werken: eerst goed kijken, dan ruiken en uiteindelijk meerdere keren proeven. Wat een verschillen: alleen al in groene thee. Wij ontdekten grassige, vegetale, bloemige (passievrucht en perzik) geuren, en van alles daar tussenin. Iemand vond een thee zelfs naar gehaktbal ruiken. Ook een zweempje stallucht kwam voorbij en daar haal ik als paardrijder mijn neus niet voor op. Naast groene thee dronken we ook twee oolong theeën, één niet geoxideerde en één half geoxideerde (de term fermenteren wordt hier niet meer gebruikt). De laatste kleurde echt als zwarte thee maar met het subtiele fijne aroma van oolong. Daarnaast liet Marion ons haar home made hapjes proeven die perfect smaakten in combinatie met de verschillende theesoorten. Sommige theeën hebben ook prachtige namen. Blij drink ik nu elke ochtend de heerlijke oolong vert jade (half geoxideerd)! Dank je wel Marion voor de inspirerende middag in jouw gezellige winkel.’ betjemanandbarton.nl

thee

De natte theebladeren ruiken soms heel anders dan de uiteindelijke thee.

thee

Marion van den Blik had ‘s ochtends twee koppen thee gezet. Eentje met kraanwater en eentje met mineraalwater. Gedurende de dag wordt die met kraanwater steeds donkerder!

thee

Natuurlijk matcht thee goed met chocolade…

thee

Na de proeverij mochten we ons laven aan een uitgereide afternoon tea. Onder andere met macarons van Jarreau en gezouten karamel.

 

hangouts in kopenhagen

$
0
0

hangouts in Kopenhagen weergeven op een grotere kaart‘Dat frisse, dat optimistische, dat vrije en blije en gezonde, alsof overal een frisse wind doorheen waait. Dat ervaar ik elke keer als ik in Kopenhagen ben.’ delicious.hoofdredacteur Makkie Mulder is groot Kopenhagen-fan. In dit kaartje staan haar favoriete hangouts, events en winkels. Heel handig als je in de Deense hoofdstad bent! Meer Kopenhagen & Denemarken zien? Kijk op visitdenmark.nl/kopenhagen

gespot in Den Haag: Zalmhuys Noordeinde

$
0
0
zalmrokerij

Ton Lemmens rookt al 37 jaar zalm. Tot voor kort deed hij dat voor een groothandel, nu heeft hij zijn eigen rokerij in Den Haag, op steenworp afstand van Paleis Noordeinde, en kan hij een product leveren waar hij 100% achter staat. En daar raakt delicious. eindredacteur Harmke enthousiast van.

Ton: ’Zalm roken is een écht vak. Ik wil een dier op het bord dat goed voedsel heeft gehad en een dierwaardig bestaan heeft geleid. Traceability, weten wat je eet, dáár gaat het mij om.’

Achter in de winkel annex lunchroom is de rokerij. Ton: ‘Het roken gebeurt in de combi-steamer. Ik doe het bewust langzaam. Zo behoudt de vis zijn omega 3-vetzuren en vitaminen. Tijd is kwaliteit, zeg ik altijd.’ De zalm zelf is afkomstig van kwekers uit het Noorse Tromsø. Ton: ’Het roken doe ik puur voor de smaak, niet voor de houdbaarheid, want de vis wordt zó in de winkel verkocht. Verser kan niet. Ik gebruik alleen wat zout en weinig rook. De rook circuleert namelijk in het apparaat.’

Tijd om de proef op de som te nemen. Ton zet me koudgerookte zalm met amandelen en honing voor en daarna warmgerookte zalm met pepers en kruiden. De smaken zijn werkelijk verrukkelijk. Dan volgt gravad lax… Om te zoenen, zo lekker! Ook heeft Ton Lemmens ambachtelijk brood van Bussing uit Numansdorp in huis en serveert hij heerlijke biologische wijn, vruchtensap en koffie. Op naar Den Haag dus!

Zalmhuys Noordeinde, Den Haag, 06 40350851, hetnoordeinde.nl

DOOR: HARMKE KRAAK, DELICIOUS. EINDREDACTEUR

WIN een high tea in Maastricht

$
0
0
Royal High TeaIn het diepe Zuiden weten ze wat lekker is, zeker in culi-stad Maastricht! Niet voor niets trekken we graag richting deze oude stad. Nu met een extra reden, want we hebben TaarT Zaak ontdekt: ontbijten, lunchen, een complete high-tea? Ze draaien er hun hand niet voor om. Wil je ook eens zo’n fijne high-tea uitproberen? Delicious. mag 4 x een high tea voor 2 personen weggeven!

Aan de Helmstraat – tussen de markt en het Vrijthof – lijkt het alsof je een huiskamer binnenstapt. Een leuke combi van oude meubels, antiek servies en kunst aan de muur… en dat samen met al die lekker zoete en hartige hapjes. Ook het ontbijt wordt niet overgeslagen en heel vroege vogels zijn zelfs al vanaf 8.30 uur welkom voor een vers ontbijt.

Look TaarT Zaak

Favoriet is de high tea die bestaat uit verse huisgemaakte quiche, verse sandwiches, hartige hapjes, petit fours, een cupcake en een lekker stuk homemade taart naar keuze, een glas prosecco en natuurlijk thee!

High tea fanaat én fan van Maastricht? Doe dan mee met deze mail&win-actie. Vul – om kans te maken – dit mail&win-formulier in.

De actie loopt t/m 18 juni 2013, 10.00 uur. Winnaars krijgen bericht via e-mail. Let op: alleen ingezonden reacties via het bovenstaande mail&win-formulier maken kans!

Kijk hier voor de algemene spelvoorwaarden van Sanoma.

TaarT Zaak – Helmstraat 2a, Maastricht | taartzaak.nl

oogst proeven bij Parkcafé Groen

$
0
0
groen

Onder de landende vliegtuigen in Hoofddorp huist iets moois. Tussen de kantoren van Beukenhorst-West zit Parkcafé Groen verstopt. Wij glipten tussen de middag ons Sanoma-kantoor uit en zetten onze tanden in knispervers brood…

Wij nemen plaats op de regisseursstoelen op het terras en kijken uit op de kas van Groen en de vrije busbaan. Een beetje vreemde locatie is het wel. Maar de zon schijnt en we zitten buiten, dus we klagen niet.

groenNadat we onze versgeperste jus en appelsap (ook vers!) hebben gekregen, bekijken we de menukaart. Parkcafé Groen heeft een passie voor alles wat van dichtbij komt. Veel ingrediënten komen uit de eigen kas en dat wat ze niet zelf kweken, komt uit de streek. De gedachte erachter: waarom iets van ver laten komen als we hier zoveel gepassioneerde, eerlijke boeren, slagers en kaasmakers hebben? En ze hebben gelijk.

groenWebredacteur Arjan: ‘Ik at vers desembrood met oude boerenkaas, een vers oogstsoepje en té lekkere hummus. Het was pittige hummus, heel speciaal.’ Voor redactiestagiair Khalida lonkte iets anders op de menukaart. ‘Heerlijk knapperig flatbread met gesmolten, Noord-Hollandse brie, gegrilde snijbiet en een lekkere salade van spinazie. En een groot glas versgeperste jus d’orange, zoet met een fris zuurtje.’ Volgende keer gaan we in Parkcafé Groen lunchen met boerenkwarktaart of bananencake met spelt.

Ook lunchen bij Groen? Check hier hun website.

FOTOBRON: PARKCAFE GROEN


1 hele dag culi-genieten met korting in de Amsterdamse Haarlemmerstraat

$
0
0

de (kortings)gids voor de Haarlemmerstraat weergeven op een grotere kaart 

Op vertoon van het juli-nummer krijg je bij een tiental adressen in de Haarlemmerstraat culi-korting. Plan eenvoudig je route naar deze smaakspots met dit kaartje. Sla de link op in je telefoon en je verdwaalt niet in het woestlekkere foodwalhalla.

babylonstoren: uit de tuin op tafel

$
0
0

 De glaskas Babylonstoren

Redacteur Muriel Schrijn belandde eerder dit jaar in een paradijsje in de Drakenstein vallei: Babylonstoren. Een van de oudste Kaaps-Hollandse werfen (boerderijen) in de wijnlanden van Zuid-Afrika met een prachtige groente- en fruittuin. Je kunt er overnachten, eten in het befaamde Babel restaurant of na een wandeling door de moestuin relaxen met een glas homemade icetea en vers gebakken scones.

babel

Babel, het restaurant van Babylonstoren, is een combinatie van oud en nieuw. Waar vroeger de koeien en schapen werden gehouden zit je nu in een modern ingerichte witte ruimte met een open keuken aan het ontbijt, de lunch of aan het diner. Uit de tuin aan tafel moet je hier letterlijk nemen. De koks plukken kruiden, eetbare bloemen en groenten dagelijks vers uit de moestuin. Groenten spelen de hoofdrol in de kleurrijke gerechten waar pure smaak, textuur en geur samen komen. De charcuterie, het vlees, de vis en de kazen komen allemaal van lokale boeren en bedrijven. Nieuwsgierig naar de eclectische gerechten? In het julinummer geven we je een voorproefje van de keuken van Babel.

De moestuin

tuin babelIn de VOC-tijd lieten de Hollanders (de Kaapse Company) moestuinen aanleggen in Zuid-Afrika voor de bevoorrading van de schepen op weg naar het oosten. De eigenaar van Babylonstoren Karen Roos gebruikte dit gegeven om een nieuwe groente- en fruittuin aan te laten leggen. De formele tuin is ontworpen door de Fransman Patrice Taravalla en staat vol met kunst. Een legertje tuinmannen en -vrouwen is fulltime bezig met het onderhoud. Ze  kunnen je alles vertellen over de groenten en fruitsoorten in de tuinen.

 

Het kweekhuis

salade babelAan het einde van de moestuin staat een flinke kweekkas, waar je als regent binnen kunt genieten van kruidenthee, taart en vers gebakken scones. Als de zon schijnt zit je relaxed buiten beschut onder de bomen te relaxen met vers geperste sapjes in rood, geel of groen en sandwiches. Het concept is simpel, je stelt zelf je eigen sandwich samen met de lokale ingrediënten. Het knapperige brood, taart en cupcakes komen uit de eigen bakkerij, de salade met kruidenolie uit de tuin, de worstjes uit eigen keuken en kazen en charcuterie van bedrijfjes in de buurt. De gerechtjes komen in een houten doos, ingepakt in papier met een vleugje Delfts blauw en in glazen inmaakpotten op tafel.

 De plaaswinkel

winkel babel_1

Het knapperige brood geserveerd bij de gerechten van Babel en voor de sandwiches in het kweekhuis komt uit de op hout gestookte oven in de eigen bakkerij. Iedere dag bakt Karen Pretorius hier de meest fantastische broden met als basis zuurdesem. Ze experimenteert volop met de kruiden en groenten uit de tuin. In de plaaswinkel liggen de schappen vol met fougasse, langwerpige broden met bietjes of grote ronde met uien en kruiden. De tuin is ook een inspiratie voor de makers van de jams, chutney’s en curds. Vul je rieten boodschappenmand met rozen-granaatappelpreserve of pruimenchutney voor thuis. Proef in de winkel een glas Babylonstoren chenin blanc of viognier, laat een stuk Huguenot of blauwe kaas van Dalewood inpakken bij de kaasafdeling en neem wat charcuterie mee voor een picknick.

Klik hier voor meer informatie over Babylonstoren.

babel tuin

 

 

koks van gastrovan beginnen nieuw avontuur

$
0
0
gastrovan

De mannen van Gastrovan gaan een nieuw culinair avontuur aan. Eerst reden ze in een busje de culinaire horizon tegemoet. Daarna organiseerden ze een dinér dans le coupe in een intercity naar Maastricht. En nu is er hun boek (Met je neus in de boter) over hun rondreis én openen ze een pop-up restaurant in een van de mooiste gebouwen van Zeeland.

In samenwerking met de Timmerfabriek parkeren de drie jonge kok (Sjaak, Jeroen en Olivier) hun camper in het industriële pand in Vlissingen. Op het menu staat verse vis van de vismijn in Vlissingen, Zeeuws rund uit Nieuwland en aardappeltjes van zilte, Zeewse bodem.

gastrovanDe drie jonge koks zeiden vorig jaar de restaurantkeukens van Delft vaarwel en reden met een oude camper de horizon tegemoet. Ze wilden weten waar hun eten vandaan kwam. Dus trokken ze door Nederland, Frankrijk en Spanje om ter plekke traditionele gerechten te gaan koken. Ze kookten voor de lokale bevolking en lieten aan het einde van de avond de pet rond gaan.

Het restaurant opent vanaf 4 juli elke donderdag t/m zondag vanaf 17:00 uur en biedt plaats aan vijftig gasten. Reserveren kan via restaurant@timmerfabriekvlissingen.nl.

FOTOBRON: TESKA OVERBEEKE

delicious. summer

$
0
0
Zomerdrank BBQ

We hebben er lang op moeten wachten, maar het is eindelijk zomer. En wat genieten we ervan! De redactie tipt de beste zomerdrankjes, zomeradressen en wat al niet meer. Vandaag deel 1 met koude thee, een restaurant aan een mooie rivier & cocktails in Amsterdam.

Aan een mooie rivier
Chef-redactie Suzanne: ‘Hotel Mooi Rivier ligt in Dalfsen aan de rivier de Vecht en de setting is een pláátje: de prachtige brede rivier die door het landschap slingert, uitgestrekte velden met schapen, omzoomd door sappig groen. Over het terras is nagedacht: op twee niveau’s – het ene hoog en droog, grenzend aan het hotel en het ander dichter bij het water, met lekkere luie loungebanken. Ze serveren indrukwekkende hightea die zo gul is dat je er zeker een middag voor nodig hebt. Beslist geen straf.’ mooirivier.nl

Cocktails shaken in A’dam
Culi-redacteur Merijn: ‘Voor mij is Cocktailbar Oldenhof in Amsterdam perfect voor de zomer, omdat ze geweldige verfijnde klassieke cocktails maken. Buiten op het terras vergeet je alles en iedereen om je heen… alsof je ergens anders bent! Topservice van de barmannen: 2 broers met passie en liefde voor hun bar.’ bar-oldenhof.com

Tru’s koude thee
Culi-redacteur Trudelies: ‘Als het echt warm wordt, maak ik een dorstlessende frisse muntthee van zwarte thee, munt en citroen: Ik zorg meestal dat ik een lading ijsblokjes in de diepvries heb, munt heb ik altijd in de tuin, biologische citroenen heb ik eigenlijk ook altijd wel op voorraad. Hieronder het recept. Makkelijk te maken en plezier verzekerd!’

Koude citroen-muntthee

Zet van zwarte thee (bijv. earl grey) flink sterke thee in een hittebestendige kan. Verwijder na 5 min. de thee(zakjes). Doe er een royale bos munt in en het (gezeefde) sap van 3-4 citroenen.  De krux hier is dat je de thee nu heel snel afkoelt en dat doe ik in een grote bak met zo koud mogelijk water, waarin ik ook nog een lading ijsblokjes doe. Je kunt ook nog wat ijsblokjes aan de thee zelf toevoegen, dan is die wat minder sterk.

Eenmaal afgekoeld bewaar je de thee in de koelkast. Je kunt de thee zoet maken met honing, agavesiroop, stevia of natuurlijk suiker (suiker lost niet zo goed op in de koude thee. Wil je suiker gebruiken, voeg dit dan aan de warme thee toe).

Zomerse Maasstad
Vormgever Tineke: ‘Wat héél leuk is in Rotterdam is De Tuin aan de Kralingseplas. Prachtig uitzicht over de plas, lekker groot terras en stijlvol/modern ingericht. Oh.. en vergeet de heerlijke salades en al het ander lekkere eten niet! Mijn topzomerdrankje is de Aperol Spritz, Aperol met prosecco en spa [groen] in gelijke delen en mét een sinaasappelschijfje of olijf.’

mini-macarons uit Zürich

$
0
0
Macarons

delicious. eindredacteur Harmke was onlangs in Zürich en kon Confiserie Sprüngli niet aan haar voorbij laten gaan. En dat snappen we helemaal!

Harmke: ‘Elke keer als ik in Zürich ben, moet ik even langs Confiserie Sprüngli aan de Paradeplatz. De vitrines liggen tjokvol Luxemburgerli, de kleine maar fijne macarons in vrolijke kleuren. Luxemburgerli bestaan in oneindig veel smaakvarianten, van champagne, chocola en vanille, tot aardbeien, abrikozen en frambozen. Allemaal even verleidelijk en onweerstaanbaar… ‘Er komen steeds nieuwe varianten bij, sommige bedenken we zelf, andere ontstaan op verzoek van klanten’, vertelt de dame achter de toonbank. ’Bepaalde smaken zijn het hele jaar door verkrijgbaar, zoals champagne, andere zijn seizoensgebonden, zoals de fruitsmaken.’ Luxemburgerli worden louter met natuurlijke ingrediënten gemaakt, macaron2zonder toevoeging van kleur- of smaakstoffen. Het oorspronkelijke recept werd in de jaren vijftig bedacht door een Luxemburgse chef, maar dankt zijn faam aan Richard Sprüngli. Hij gaf zijn eigen draai aan het recept. Confiserie Sprüngli zelf bestaat al veel langer en werd in 1836 opgericht door Richards betovergrootvader. Ook de bekende Zwitserse chocoladefabriek Lindt is hieruit voortgekomen.’

spruengli.ch

Tekst: Harmke Kraak, freelance eindredacteur delicious. & travel writer

delicious. appel-arrangement

$
0
0
Olmenhorst Eke Workshop Delicious.

Dichterbij dan je denkt, ligt landgoed De Olmenhorst, een groene oase in de Randstad van de 5e generatie fruittelersfamilie. Ga mee met de rondleiding door de boomgaarden en kom zelf appels plukken. delicious. regelt ook een 3 gangen-lunch in de gaard (bij mooi weer) én ’s middags een workshop wecken onder leiding van delicious.friend en -kok Eke Mariën.

genieten van de oogst
Een statige oprijlaan langs groen en fruitgaarden vol appel- en perenbomen brengt je naar de monumentale gebouwen waar familie de Clercq woont en werkt. Hier wordt al zo’n 130 jaar fruit geteeld; de eerste (hoogstam)boomgaard met grazende schapen eronder, werd aangelegd rond 1880. De Olmenhorst is nog steeds heel sfeervol maar nu ook een modern biologisch fruitbedrijf van

18 hectare boomgaarden met 40.000 appelbomen en 10.000 perenbomen! In de hoogstamboomgaard van 1996 staan ook pruimenbomen en sinds 2009 is er ook een kersengaard aangeplant. Een prachtige plek mét leuke landgoedwinkel en ruimte voor allerlei (fruit)activiteiten en evenementen.

hét programma
11-12.00 uur: rondleiding door de boomgaard van een gids. Tijdens deze rondleiding pluk je per persoon een kilo appels.

12-13.30 uur: 3 gangen (boomgaard)lunch. Met vooraf tartaar van tonijn met avocadocrème en salade van kruiden met mieriksworteldressing. Het hoofdgerecht is (vrije uitloop) kip op babywortel met jonge aardappeltjes in de schil in gevogeltejus met tarwegras. En toe zomerkoninkjes en appel gemarineerd in vanille en rode peper met luchtige hangop.

14-16.00 uur: de delicious.weck-workshop. Met Eke ga je 3 recepten maken, waaronder perengelei met gember. En relish van tomaat en venkel. De workshop leert je waar je op let bij het inmaken (gereedschap, materialen, hygiëne), wat je doet als iets mis gaat (jam te dik of te dun, jam te zuur of te zoet, etc.) en hoe je inmaak het best bewaard en opslaat.

WANNEER
zondag 15 september 2013, 11-16.00 uur

WAAR
Landgoed De Olmenhorst, Lisserweg 479, Lisserbroek

PRIJS
€ 75 inclusief rondleiding, appels plukken, lunch + wijn, koffie/ thee + workshop wecken

RESERVEREN
0252 41 31 65

MEER INFO
olmenhorst.nl

WIN culi-goodiebag

$
0
0

Proeft Rotterdam 2013

Foodevents die op herhaling gaan, zijn vaak goede foodevents. Proeft Rotterdam is dat zeker! Dit gratis culi-event staat zondag 1 september voor de derde keer helemaal in het teken van biologisch én slow food. delicious. geeft 10 x een culi-goodiebag weg t.w.v. 50 euro, met daarin heerlijke producten die tijdens Proeft Rotterdam!

Al jaren staat de Van Oldenbarneveltstraat in Rotterdam bekend om z’n mooie winkels. Perfect dus voor een foodevent. In de hele straat komen ter gelegenheid van Proeft Rotterdam (12:00u – 18:00u) terrasjes, waar je streekproducten (zoals boerenkaas, verse oesters en biologische tapas) kunt eten. Maar ook kookboeken, serviezen en kookgadgets staan op het menu. Goed nieuws: dit jaar kun je niet alleen met consumptiemunten betalen. Bij veel stands is ook een PIN-apparaat aanwezig!

Zin gekregen om zondag 1 september af te reizen naar Rotterdam? delicious. geeft i.s.m. Proeft Rotterdam 10 x een culi-bag weg t.w.v. 50 euro, met daarin o.a Ambachtelijk Brood in, smaakvol gerijpte worsten uit Hongarije, cadeaukaart van Hellofresh ter waarde van 20 euro, italiaanse zoetigheden van Mangiare en een tegoed  voor het halen van 5 cupcakes bij Alice in Cakeland.

Vul dit mail&win-formulier in en maak kans*! De actie loopt t/m 29 augustus 2013, 15:00 uur. Winnaars krijgen bericht via e-mail.

Kijk voor meer info over Proeft Rotterdam op proeftrotterdam.nl.

Kijk hier voor de algemene spelvoorwaarden van Sanoma.

*Let op: alleen ingezonden reacties via het bovenstaande mail & win-formulier maken kans! Tevens moet je wel beschikbaar zijn op zondag 1 september a.s. om het evenement bij te wonen.


foodie-sunday in zwolle

$
0
0
zwolle

Zwolle was met zijn vijf Michelinsterren (Librije en Librije’s Zusje) altijd al een culinaire hotspot, maar nu nóg meer. Aanstaande zondag is de fijne streekmarkt er weer én er is genoeg nieuws te beleven in de binnenstad. 1 september gaan wij naar Zwolle. 7 plekken in de hanzestad waar je lekker kunt happen en slikken.

zwolle

Op de streekmarkt Smaak van Zwolle in Doepark Nooterhof sla je de fijnste producten in. Alle verkopers komen uit Zwolle of de nabije omgeving. Vanaf 11.00 uur struin je langs kraampjes met schapenkaas, schapenijs, thuisgeweckte potjes jam, bijzondere paddenstoelen.

Wandel onder de Sassenpoort door, over de Sassenstraat. Daar vestigen zich steeds meer unieke winkels. Zeker voor foodies. Bijvoorbeeld Marokkaanse schalen en keukengadgets bij Op Tafel. En bij het Hanze Huis aan de overkant koop je de mooiste producten van merken die al decennia bestaan. Kastanjes, siropen, Kusmi-thee.

Op de Nieuwe Markt (naast de Sassenstraat) vind je nu ook fijne eetzaken. Borrel bij Brasserie Jansen, eet burgers met twee handen bij Ingeburgerd of loop even door naar Museum de Fundatie. Bovenin het ‘oog’ kun je een strakke espresso drinken. Op de begaande grond, naast de Fundatie eet je met je voeten in het gras bij Villa Suikerberg. Een perfecte afsluiting van een relaxte zondag.

zwolle

Nippend aan een espresso heb je in Museum de Fundatie een fantastisch uitzicht op de hanzestad

FOTOBRON BEELD BOVENAAN: VVV ZWOLLE

berliner adressen

$
0
0
BerlijnBerlijn is voor cultureel creatieven een walhalla en dat ‘proef’ je! De stad is vol eigenzinnige plekken, vooral in bruisend Oost-Berlijn waar de ene leuke koffiebar de andere afwisselt. Een smeltkroes waar de Duitse eetcultuur makkelijk samenvloeit met alle andere. En op elke straathoek is ijs, dé grote Berlijnse obsessie! In delicious. oktober gaat culi-redacteur Merijn op zoek naar de hotspots van de Duitse hoofdstad. En dat waren er meer dan gedacht… Zoveel zelfs, dat ze niet allemaal in het magazine paste. Vandaar online 5 extra adressen. En nu allemaal vlug naar Berlijn toe!

thuis koken?
Het vernieuwende concept van het Berlijnse Kochhaus heeft zich inmiddels al vertaald naar een Amsterdams filiaal. Net als in de Amsterdamse versie Bilder & De Clerq is Kochhaus Berlin gevuld met tafels waarop de ingrediënten voor creatieve gerechten al klaarstaan, met receptkaart erbij: zoals orecchiette uit Puglia met worstjes of een soep van rode puntpaprika met komkommerlimoenschuim. Klaar om mee te nemen en thuis volgens instructie te koken. Verder volop delicatessen, zoals sauzen (amandelcrème), grissini, mooie zoutsoorten, olijfolie, azijn en kookboeken. En al is het Berlijnse Kochhaus het origineel, wij vinden de Amsterdamse versie stiekem beter gelukt! Coledampf’s is kookwinkel en lunchrestaurant, maar vooral kookschool, waar gelauwerde Duitse chefs lesgeven en waar je zelfs een opleiding van een jaar kunt volgen! Naast de gewone lunchkaart is er ook een selectie zelfgemaakte flammenkuchen. De klassieke versie, maar ook bijvoorbeeld met zachte witte kaas, radicchio en abrikozen.

Kochhaus, Schönhauser Allee 46, kochhaus.de
Coledampf’s, Moritzplatz, Prinzenstrasse 85d, +49 30 22 19 60 95, coledampfs-and-companies.de

 

Do you read me?
Geweldige tijdschriftenwinkel met grote selectie internationale foodtijdschriften.

Do you read me? Auguststrasse 28, +49 30 695 49 695, doyoureadme.de

 

Klein Turkije
Berlijn is ook een klein Turkije en daarom is er op vrijdag in de Turkse buurt rondom de Kottbusserdamm aan de groene mooie Maybachufer een uitgebreide Turkse markt met veel eten.

Maybachufer tussen Hobrechtstrasse en Kottbusserdamm, tuerkenmarkt.de

 

brezels
Stevige, zoutige brezels van zacht wit brood zijn typisch Duits en overal in Berlijn te vinden. De brezels van Alpenstueck en Brezel company zijn de lekkerste!

Alpenstueck, Gartenstrasse 9, +49 30 21 75 16 46, alpenstueck.de
Brezel company, Lenaustrasse 10, +49 30 6124181, brezel-company-berlin.de

 

vintage kookboeken
Een bonte verzameling boeken over Duitse streekkeukens, veel jaren zestig, zeventig, tachtig, en ook historische kookboeken uit de 18e en 19e eeuw! Zoals een geweldige bartendersguide uit 1862 van Jerry Thomas, voor 1200 euro, die je van kookboekantiqair Swen Kerneman-Mohr best even mag inkijken! Voor verzamelaars een walhalla, alleen al voor de styling uit die tijd. Swen weet er veel van en verkoopt ook wat keukengereedschap uit de jaren zestig en zeventig.

Bibliotheca Culinaria, kookboekenantiquariaat, Zehdenickerstrasse 16, +49 30 47 37 75 70, bibliotheca-culinaria.de

 

blend
Net als andere grote steden is Berlijn een blend van culturen, met ook veel Vietnamese restaurants. Dudu is een hippe design-Vietnamees, die frisse Vietnamese klassiekers en sushifusion serveert in een echt Berlijnse atmosfeer.

Dudu, Törstrasse 134, +49 30 51 73 68 54, dudu-berlin.de

gids berlijn: ons überhandige kaartje

$
0
0

Google Maps Berlijn 092013

Berlijn is voor cultureel creatieven een walhalla en dat is ook te proeven! De stad zit vol eigenzinnige plekken, vooral in bruisend Oost-Berlijn waar de ene leuke koffiebar de andere afwisselt. Sla dit Google Maps-kaartje op in je telefoon en navigeer easy naar die markt, die koffiezaak, dat ontbijtzaakje. En laat je ons weten hoe het was?

inspirerend future food house

$
0
0
World Food Festival 1

Culi-redacteur Merijn Tol was op het World Food Festival in Rotterdam. Ze ging langs bij het Future Food House, een bijzondere plek waar de curator (Marije Vogelzang) op een bijzondere manier naar de toekomst van food kijkt.

Merijn: ‘Het Future Food House op het World Food Festival in Rotterdam is door niemand minder dan Marije Vogelzang gecureerd; een dierbare vriendin en een geweldig inspirerende ontwerpster die eten als onderwerp van haar design heeft gemaakt. Ze noemt zichzelf eating designer i.p.v. food designer. Marije heeft goed om zich heen gekeken en verschillende andere collega’s met een wijdse blik op eten in de toekomst om zich heen verzameld. Dit alles in een mooie, transparante kas: dé blikvanger op het festivalterrein in het mooie museumpark in Rotterdam.

In de kas zag ik onder andere de installatie Archeo Mill van het Italiaanse collectief Arabeschi di Latte: een tafel vol houten graanmolentjes, grote massieve stenen (zoals uit de prehistorie), met daarbij kleine stenen als gereedschap. Je raadt het al: hier maal je granen. En dan bij voorkeur door kleine kinderhandjes. Kinderen vinden het maar wat leuk om amaranth, carob, kastanje, chia, quinoa en maïs te vermalen in de molentjes, of hard te slaan op een steen zodat de korreltjes verpulveren. En wat doen we dan met de granen? Naast de tafel staat een kookeiland waar van de vermalen granen kleine pannenkoekjes (archeo galette) met alleen maar water worden gemaakt en geserveerd met diverse soorten stroop.

IMG_8160 IMG_8161 IMG_8162 IMG_8187 IMG_8188 IMG_8189 IMG_8193 IMG_8194 IMG_8195 IMG_8196 World Food Festival 1 IMG_8198

Buiten staat de leuke Poolse Ola Mirecka met haar speelse installatie om limonade te maken. Deze installatie doet mij denken aan Marije’s eigen werk. Ook de lekkere bakkerij van Karel Vlasblom (bakkerij Mama) en Piet Hekker (Bakkerswinkel) is het melden waard. Een heerlijk geurend huisje van brood. En de haast obscene frambozenstruiken die geïnjecteerd worden met het stresshormoon dat koeien bij slacht produceren: om de smaak van angst te vatten. Of het idee van The incredible shrinking man… een oplossing voor ons voedingsprobleem in de wereld? En wat te denken van het prachtige servies gemaakt in een 3D printer van aardappelafval? De nieuwe aardappeleters, met recht een Future Food House! Food for thought en een interessante andere kijk op eten. Teveel om op te noemen dus.

Future food house: t/m 27 oktober in Rotterdam | worldfoodfestival.nl

TEKST MERIJN TOL


delicious. herfstdiner bij het Vlaamsch Broodhuys

$
0
0
deldinerVlaamschBroodhuys403

Gek op brood? Dan wil je deze wel heel speciale avond bij het Vlaamsch Broodhuys niet missen! Chef-kok Yolanda van der Jagt bereidt een verrukkelijk herfstmenu met een hoofdrol voor – hoe kan het ook anders – het o zo lekkere brood van het Vlaamsch Broodhuys.

dé locatie
Bij het Vlaamsch Broodhuys bakken ze brood zoals topkoks dat doen. Alleen de beste ingrediënten zijn goed genoeg voor ‘le pain grand-mère’ en de andere broden van Dimitri Roels en zijn bakkers. Ze maken ‘brood zoals brood bedoeld is’, zoals Dimitris modern gebakken zuurdesembrood: ‘Wat ik belangrijk vind, is mensen te laten genieten. Elke dag weer. Dat had ik toen ik nog kok was en dat heb ik nu als bakker.’ In het Vlaamsch Broodhuys in Amsterdam eet je gezellig samen aan lange witte houten tafels in een ruim, licht interieur.

dé chef
Chef-kok deze avond is Yolanda van der Jagt. Zij kookte bijna 20 jaar lang in toprestaurants over de hele wereld waaronder het beroemde Chez Panisse in Californië, het River Café in Londen en de Hoefslag in Bosch en Duin. Deze duizendpoot schreef ook diverse boeken en verzorgt allerlei culinaire activiteiten met haar eigen bedrijf Daatjes Passie. ‘Dag in dag uit kan ik heel blij worden van eten en drinken; de mogelijkheden blijven me verbazen, en dat maakt mijn vak boeiend. Net als bij the River Café en Chez Panisse houd ik ervan om het menu te laten bepalen door het aanbod, alle producten zorgvuldig te kiezen op kwaliteit en zo veel mogelijk zelf te maken. Daardoor is wat je op je bord krijgt altijd spannend, de smaak altijd beter.’

hét menu
Je wordt verwelkomd met een aperitief en kruidige Vlaamsch Broodhuys ‘broodchips’. Daarna volgt het voorgerecht: diverse Vlaamsch Broodhuys broodsoorten met verrassende toppings: makreelrilette, Zhoug, pittige andijvie, geroosterde butternut squash, pompoen met ras el hanout en buffelmozzarella in crème fraîche en citroen. Als tussengerecht: preivinaigrette met pastinaak, gepofte kerstomaatjes en ansjovisbroodkruim. Hoofdgerecht is Italiaanse gratin met grand-mère zuurdesembrood, gestoofde uien, tijm, salie en tomatenbouillon en Tallegio en geroosterd varkensvlees met venkel- en korianderzaad met kruidenbroodsalsa. Tot slot wordt ‘Christophebrood crunch’ en amandelroomijs met peer, citroen en nootmuskaatroom geserveerd. Je sluit het diner af met espresso of muntthee en sweets van Dimitri.

WAAR
Vlaamsch Broodhuys, Eerste Constantijn Huygensstraat 64, Amsterdam

WANNEER
Donderdag 31 oktober 2013

TIJD
19.00 uur

PRIJS
€ 65 p.p., incl. aperitief, 4-gangen diner, wijnarrangement, espresso of muntthee & Sweets van Dimitri

RESERVEREN
010 245 94 60

MEER INFO
vlaamschbroodhuys.nl 

Viewing all 34 articles
Browse latest View live